kenmerken van het Stauntonmodel


Het Staunton Schaakspel

Vanaf de middeleeuwen tot op de huidige dag zijn er verbazend veel boeken geschreven over het
Schaakspel. Pogingen om de vormgeving van het spel te standaardiseren zijn al gedaan vanaf het begin. De meeste boeken bevatten dan ook tekeningen met hoe de auteur vindt dat de stukken eruit moeten zien.
Eén van de laatste serieuze pogingen werd gedaan door John Jaques in 1849. Met Howard Staunton als gedreven promotor is hem dat gelukt. Vandaag de dag spelen wij alle serieuze partijen met het Stauntonmodel.
Het Stauntonmodel is voor ons schakers een begrip. Het is het schaakspel voor alle officiële Wedstrijden. Maar dat is niet altijd zo geweest. Voor 1849 speelde men wedstrijden met verschillende modellen. Het kwam zelfs voor dat je de ene dag met een St George of Regence moest spelen terwijl de dag erop een Engels schaakspel voor je neus kreeg om de dag daarna weer een Barleycorn te moeten hanteren.

Daarnaast waren de traditionele spellen van die tijd niet allemaal even stabiel. De roep om een solide standaard schaakspel werd met de dag groter. John Jaques, één van de vier grote ivoor snijders uit die tijd, ontwierp een nieuw spel met bekende kenmerken zodat niemand grote moeite zou hebben de stukken te herkennen. Nu moest een goede promotie er nog voor zorgen dat het spel aan zou slaan Hij wende zich tot zijn zwager, Nathaniel Cook, die redacteur was van de “Illustrate” News”. Deze zag de noodzaak in om het te patenteren. Daarnaast heeft hij Howard Staunton, die in de “Illustrated News” een rubriek had, verzocht om zijn naam aan het schaakspel te verbinden. Niet alleen heeft hij dat gedaan maar hij schreef menig artikel over de hoge kwaliteit van het ”Staunton schaakspel”. Ontwerpen van anderen werden meedogenloos neergesabeld. Staunton werd de grootste promotor van ‘zijn’ schaakspel.
Hij weigerde nog met een ander type schaakspel te spelen en als de beste speler van de wereld van dat moment dat zegt… Kortom het is een schoolvoorbeeld van hoe je iets moet promoten.

Het Stauntonmodel heeft de volgende stijlkenmerken:
  • De pion heeft een bolvormige kop met een ruime kraag.
  • Een volle toren (d.w.z. niet op een voetje) die aan de koningszijde een kroontje draagt. Dit I.v.m. met het Engelse notatiesysteem.
  • Een Paard waar de paarden op de ‘ElginMarbles’ model voor hebben gestaan. Ook het Koningspaard draagt een kroontje.
  • De lopers dragen boven hun ruime kraag natuurlijk hun mijters.
  • De dame heeft een puntig kroontje gekregen in plaats van een bol. Ook hier weer de kraag.

Bij het kopen van schaakstukken let u niet alleen op de vormgeving, Belangrijk is dat de stukken goed bij het schaakbord passen. Over het algemeen geldt: dat u op de maat let van het veld en de hoogte van de koning. Het volgende schema kan u helpen. Maat 3 de 40 mm, voor maat 4 de 50 mm en voor maat 5 en 6 de 55 mm. Als u een persoonlijk advies wilt neem dan contact met ons op.